Vaktmästarna

The Vergers är kyrkvaktmästare som har ett gemensamt intresse i musiken. Genom att blanda musikstilar skapar vi vår speciella stil. Folkmusik, visa, melodiös rock & populärmusik bildar grunden i konstellationen.





söndag 14 februari 2010

Nyckelharpans historia

Nu är det dags för en lektion i nyckelharpa. Egentligen borde vårt proffs Lennart skriva detta men jag gör ett försök så får vi se om Lennart kommer att rätta mig.
Nyckelharpan är nog det svenskaste (heter det så?) instrument man kan spela. Även om det är omtvistat så finns det belägg för att nyckelharpan har utvecklats och spridits främst i Sverige sedan 1500-talet. De äldsta beläggen för nyckelharpans existens återfinns i kyrklig konst och det äldsta kända är en relieffigur från ca 1350 på portalen till Källunge kyrka på Gotland som spelar på ett instrument som kan vara en nyckelharpa.



Många tycker att nyckelharpan borde bli upphöjt till officiellt svenskt nationalinstrument. Men det har konkurrens av både fiol och dragspel som har

”varit mer spridda än nyckelharpan och långt viktigare för folkmusikens utveckling, kvalitet och användning. De passar dessutom bra in i vårt mångkulturella samhälle och hör samman med många andra folkmusikaliska traditioner som nu finns i vårt land."…..

säger vissa. Vad tycker du?


Åtminstone har vi fått nyckelharpan på vår femtiolapp. Nästa gång du får en femtiolapp så kolla på ”baksidan” där hittar du nyckelharpan och dess toner.

Hur fungerar en nyckelharpa då? JO, nyckelharpan är ett stråkinstrument med tangenter (nycklar eller knavrar) som trycker mot strängarna för att korta av strängen för önskad tonhöjd. En kort böjd stråke gjord av hästtagel används till att spela på den. Det karakteristiska nyckelharpsljudet uppstår genom resonanssträngar som finns under spelsträngarna. Man håller nyckelharpan ungefär som en gitarr framför magen och stråken förs nästan lodrätt upp mot den spelandes mage.


Här är några kända nyckelharpsspelare:
Leif Alpsjö, Åsa Jinder, Mats Wester (Nordman) och sist men inte minst Peter ”Puma” Hedlund som idag av många anses vara Sveriges främste spelman på kromatisk nyckelharpa.
Döm själv:


1 kommentar:

  1. Hej Henrik!
    Du har summerat detta kanonbra, finns inget att rätta. Visst är regering/riksdag flata som inte kan ta beslut om ett nationalinstrument, närmast intill skandal. Du nämner Peter Hedlund som en av våra största spelmän. Han är fantastiskt duktig och skicklig inte minst som pedagog. Hade förmånen att träffa honom för en vecka sedan när han var här nere i Skåne, och vilken kick man fick!!

    SvaraRadera