Vaktmästarna

The Vergers är kyrkvaktmästare som har ett gemensamt intresse i musiken. Genom att blanda musikstilar skapar vi vår speciella stil. Folkmusik, visa, melodiös rock & populärmusik bildar grunden i konstellationen.





fredag 19 februari 2010

Spotify invite eller spotify invitation på svenska.

Jag har precis testat nyhetsbrevet från Get a Newsletter idag och det funkar felfritt och utskicket blev snyggt och proffsigt.

Vår video på YouTube har nu setts av över 3500 unika personer. Detta vill vi fira med att ge bort en gratis spotify invite. Dessa spotify invites är heta. Spotify, free spotify invite, gratis spotify invite mm toppar just nu listan över sökningar på Google. Ibland ger vi bort en gratis spotify invite gratis som ett tack till dig som besöker oss eller för att fira något. Det är först till kvarn som gäller.......

söndag 14 februari 2010

Nyckelharpans historia

Nu är det dags för en lektion i nyckelharpa. Egentligen borde vårt proffs Lennart skriva detta men jag gör ett försök så får vi se om Lennart kommer att rätta mig.
Nyckelharpan är nog det svenskaste (heter det så?) instrument man kan spela. Även om det är omtvistat så finns det belägg för att nyckelharpan har utvecklats och spridits främst i Sverige sedan 1500-talet. De äldsta beläggen för nyckelharpans existens återfinns i kyrklig konst och det äldsta kända är en relieffigur från ca 1350 på portalen till Källunge kyrka på Gotland som spelar på ett instrument som kan vara en nyckelharpa.



Många tycker att nyckelharpan borde bli upphöjt till officiellt svenskt nationalinstrument. Men det har konkurrens av både fiol och dragspel som har

”varit mer spridda än nyckelharpan och långt viktigare för folkmusikens utveckling, kvalitet och användning. De passar dessutom bra in i vårt mångkulturella samhälle och hör samman med många andra folkmusikaliska traditioner som nu finns i vårt land."…..

säger vissa. Vad tycker du?


Åtminstone har vi fått nyckelharpan på vår femtiolapp. Nästa gång du får en femtiolapp så kolla på ”baksidan” där hittar du nyckelharpan och dess toner.

Hur fungerar en nyckelharpa då? JO, nyckelharpan är ett stråkinstrument med tangenter (nycklar eller knavrar) som trycker mot strängarna för att korta av strängen för önskad tonhöjd. En kort böjd stråke gjord av hästtagel används till att spela på den. Det karakteristiska nyckelharpsljudet uppstår genom resonanssträngar som finns under spelsträngarna. Man håller nyckelharpan ungefär som en gitarr framför magen och stråken förs nästan lodrätt upp mot den spelandes mage.


Här är några kända nyckelharpsspelare:
Leif Alpsjö, Åsa Jinder, Mats Wester (Nordman) och sist men inte minst Peter ”Puma” Hedlund som idag av många anses vara Sveriges främste spelman på kromatisk nyckelharpa.
Döm själv:


onsdag 10 februari 2010

Vad är ett durspel?

Magnus i The Vergers spelar munspel och durspel. Munspel vet nog de flesta vad det är. Men vad är ett durspel?

Jo, durspel är en variant av dragspel! Dragspel som det ser ut idag är en vidareutveckling av durspelet. Ett durspel har olika toner beroende på om bälgen trycks ihop eller dras ut.

Varje knapprad utgör vanligen en egen durtonart. De tvåradiga durspelen är oftast kompletterade med fyra halvtoner, vanligen placerade på de två översta knapparna. På detta sätt utökas tonomfånget till att bli en kromatisk skala, inom en oktav.
De tvåradiga durspel som är vanligast i Norden är uppbyggda med sin huvudtonart på innerraden. Ytterraden är en komplementtonart, vanligen på huvudtonartens 5:e ton.
Basklaviaturens knappar sitter vanligen parvis ovanför varandra. Den undre knappen i paret erbjuder en baston och den övre ett ackord. Många varianter förekommer men vanligast är 4 par knappar där 6 inledande tonerna i spelets huvudtonart finns representerade. Den 6:e ackordet är då vanligen ett mollackord och resten är durackord.
Det typiska för durspel är att samma tangent, både i basen och diskanten, vanligen ger två olika toner. En ton när bälgen trycks ihop och en annan när bälgen dras ut. Det är också därför som denna typ av spel ibland även kallas diatoniska dragspel.
De kromatiska "stora" dragspelen är en vidareutveckling av durspelet. Durspelet har allt sedan de började massproduceras och därmed blev billiga, varit ett vanligt instrument i svensk folklig musik. Ofta kallas durspel för "magdeburgare". Detta beror på att runt förra sekelskiftet var staden Magdeburg en betydande producent av durspel. Som mest fanns det 19 dragspelsfabriker i staden. Om man ska vara korrekt så är det alltså egentligen bara (gamla) dragspel från staden Magdeburg som skall kallas "magdeburgare".

Oj vad han kan den där Henrik tänker ni nu........ då vill jag bara avsluta med att hänvisa till källan. Wikipedia

måndag 8 februari 2010

Över berg och dal

Varje sommar de senaste åren har Music4You's Husband satt ihop ett sommarprogram som vi uppträtt med på diverse tillställningar. Bland annat har vi ett par gånger spelat i Allerums pastorat i kyrkorna och församlingshemmen. I år är det dags för ett nytt koncept som vi tror kommer att bli riktigt bra, nämligen:


Över berg och dal
Kärleken till det naturligt vackra

En vernissage, konsert och en fotografisk resa i ett paket.

Husbandet från Music4You spelar vackra svenska melodier blandat med poetiska texter till vackra bilder av fotokonstnären Fredrik Boo. Bilderna är tagna mestadels i naturreservatet på Söderåsen men även från våra vackra kuster.

"Över berg och dal som en mjuk koral drar sommaren över vårt land. Livet flödar fram såsom sav i stam, såsom bäck emot havets strand."

Bandet består av:
Henrik, cajontrumma, gitarr, bas och sång
Helene, percussion & sång
Bengt, piano, flygelhorn, gitarr, bas och sång

Konstnären Fredrik Boo har satt ihop passande bilder till musiken som visas som ett bildspel bakom bandet. Varvat med hans egna texter till bilderna.

Efter konserten finns möjlighet att träffa konstnären då han ställer ut en del av sina bilder på plats.

Några exempel på låtar ur repertoaren:

Över berg och dal
I folkviseton
Håll mitt hjärta
Det finns inget finare än kärleken
Av längtan till dig
Lyckliga gatan

För kärlekens skull

Här följer ett litet smakprov på hur det kan se ut bakom oss när vi spelar:


"Som en bro över mörka vatten" framförd av Music4You till bilder av Fredrik Boo.

lördag 6 februari 2010

Bröllopsmässan i Helsingborg firade 20 års jubileum i år. Henrik var där tillsammans med Lennart för att representera Music4You som är en artistförmedling som drivs av Henriks fru Helene. Detta året hölls mässan på stadsteatern i Helsingborg och allt var mycket proffsigt upplagt. Fina utsällningsbås, bra belysning och bra planerat för beökarna. Dessutom var modevisningarna på stora scenen och konferencier var Denise Lopez. Detta kändes riktigt bra. Trots att jag tyvärr måste säga att jag tyckte att Denise var tråkig när hon gjorde sin presentation. I princip stod hon bara rakt upp och ner och pratade som om hon läste innantill från ett papper, vilket jag inte minns om hon verkligen gjorde. Men själva visningen var fin och utställarna bjöd på massor av "gratis prylar" ;). Allt från hårvård till gratis manikyr. Själva bjöd vi på underhållning med Lennart och Henrik och självklart spelades "The Verger Tune".



En trött Henrik har varit igång sen tidig otta för att ställa iordning montern.


Helene pratar med intresserade blivande brudpar om underhållning på bröllop och fest. Lennart i sin vackra folkdräkt fick folk att intresserat komma till vår monter för att titta och lyssna. Ett annat blivande brudpar som visade upp bröllopsklänning och frackcoat tyckte att det var så bra så att de började dansa mitt bland allt folk.


Det var en lyckad dag med över tusen besökare och det var trötta artister som kom hem på kvällen och stupade i sängen. Men det var så givande och kul att vi redan skrivit på om att ställa ut nästa år igen. Vi får väl se om Lennart vill ställa upp då också. Jag kommer i alla fall att vara där ;)

måndag 1 februari 2010

Tänkvärt! Varför?

Vanligtvis tar man på sig kläder som man köpt för att ha på sig på jobbet och kör genom staden i en bil som man fortfarande betalar av på för att ta sig till jobbet man behöver för att kunna betala kläderna och bilen och huset man lämnar tomt hela dagen för att man ska ha råd att bo i det. / Ellen Goodman i Boston Globe